Etusivu | Palaute | Ohjeet | Suomeksi | Svenska | English   Lappeenrannan kaupunki | Lappeenrannan kirjasto
Etusivu > Ohjeet
Käyttöohjeet
Kirjautuminen ja rekisteröinti
Omat tietoni
Varauksen teko
Voimassa olevat varaukseni
Luettelo tietokoneista eli millaisia tietokoneita kirjastossa on


Palvelussa voi varata kirjaston asiakastietokoneita. Varauksia voi tehdä yhden kerrallaan. Uuden varauksen voi tehdä, kun tulee käyttämään varaamaansa aikaa. Varauksen teko vaatii palveluun rekisteröitymistä. Tietokoneita ja vapaita aikoja voi selata kirjautumatta tai rekisteröitymättä palveluun. Kirjastoissa on myös ns. jonotuskoneita, joita ei voi varata.


Kirjautuminen ja rekisteröinti

Kirjautumiseen tarvitaan kirjastokortti sekä PIN-koodi. Molemmat saa kirjastosta esittämällä henkilöllisyystodistuksen. Kirjastokortin ohella palveluun voi kirjautua myös sähköpostiosoitteella, kunhan sen on ensin syöttänyt palvelun omiin tietoihin (ensimmäisellä kerralla on kirjauduttava kirjastokortilla). Ensimmäisen kirjautumiskerran yhteydessä käyttäjä rekisteröidään palveluun. Kun lopetat palvelun käytön, muista kirjautua ulos. Kirjaudu ulos –linkki löytyy vasemmasta palstasta.


Omat tietoni

Täydennä omiin tietoihisi nimesi. Tämä helpottaa asiointia mm. puhelimitse varausta tehtäessä tai peruttaessa. Suosikkikirjasto-kentät luovat vasempaan palstaan pikalinkit haluamiesi kirjastojen varaustilanteisiin. 1. suosikkikirjastosi mukaan tehdään oletuslajittelu Luettelo tietokoneista –toimintoon.


Varauksen teko

Varauksen teko aloitetaan hakemalla vapaa aika. Vasemman palstan kirjastolinkeistä tai etusivun keskipalstan Valitse kirjasto –valikosta siirrytään kyseisen kirjaston koneiden varaustilanteeseen. Tarkennetussa haussa voidaan hakea vapaita aikoja kaikista kirjastoista sekä rajata tietokonetyyppiä ja varauksen ajankohtaa. Varauksen voi tehdä myös toiminnolla Luettelo tietokoneista. Palveluun voi kirjautua myös vasta varauksen teon yhteydessä.

Kirjaston tietokoneiden varaustilanteen listaus

Antamasi hakuehdot -kohdassa on tieto listausta vastaavasta kirjastosta ja päiväyksestä. Päiväystä voidaan vaihtaa kalenterista. Valittavina ovat kuluva ja seuraavat 30 päivää. Varausajan pituus valitaan varausaika-kohdan painikkeista. Valinta muuttaa listausta siten, että vapaina näkyvät ainoastaan ne ikonit, joista voi tehdä valitun ajan pituisen varauksen. Tietokone ja varauksen alkamisaika valitaan klikkaamalla haluttua ikonia listauksesta. Ikonin väri kertoo koneen tyypin ja numero koneen numeron. Valkoiset ikonit ovat aikuisille tarkoitettuja koneita ja siniset ikonit lapsille (alle 15 v.) tarkoitettuja. Lasten romppukoneilla voidaan käyttää ainoastaan koneelle asennettuja romppuja, eikä niissä ole Internet-yhteyttä. Kirjastoissa, joissa ei ole koneita erikseen lapsille, ovat aikuisten koneet myös lasten käytettävissä. Useissa kirjastoissa on myös ns. jonotuskoneita, joita ei voi varata. Tieto näistä löytyy vasemman palstan Luettelo tietokoneista –kohdasta.

Tietokoneen ja varauksen tiedot

Kun kone on valittu, siirrytään sivulle, jossa nähdään koneen tarkemmat tiedot ja varaus vahvistetaan.

Työaseman tiedoista löytyvät mm. koneen sijainti kirjastossa, pisin sallittu varausaika sekä mahdolliset erikoisohjelmat ja –laitteet. Lisätiedoissa voi olla huomautuksia esim. koneen rajaamisesta tiettyyn käyttöön.
Varauksen tiedoissa ilmoitetaan päiväys ja varauksen alkamisaika. Varausajan pituutta voidaan vielä muuttaa valikosta. Henkilökunnalle voi jättää varausta koskevan viestin sille varattuun kenttään. Mikäli palveluun ei ole vielä kirjauduttu, on kirjautuminen tehtävä tässä vaiheessa täyttämällä sivun alaosan kirjautumistiedot. Varaus tehdään Varaa työasema –painikkeesta. Varauksen teon onnistumisesta tulee ilmoitus näytölle.


Varaukseni

Tieto voimassa olevista varauksista on etusivulla tai Varaukseni –kohdassa. Varausta ei voi jälkikäteen muokata, vaan tarvittaessa varaus on poistettava ja tehtävä uusi varaus. Muistathan peruuttaa varauksesi, mikäli et käytäkään varaamaasi aikaa. Varauksen voi peruuttaa myös puhelimitse.


Luettelo tietokoneista eli millaisia tietokoneita kirjastossa on

Kaikki kirjaston asiakastietokoneet löytyvät vasemman palstan Luettelo tietokoneista -kohdasta. Kirjastoa voi vaihtaa valikosta. Ikonin väri kertoo koneen tyypin ja numero koneen numeron. Valkoiset ikonit ovat aikuisille tarkoitettuja koneita ja siniset ikonit lapsille (alle 15 v.) tarkoitettuja. Lasten romppukoneilla voidaan käyttää ainoastaan koneelle asennettuja romppuja, eikä niissä ole Internet-yhteyttä. Kirjastoissa, joissa ei ole koneita erikseen lapsille, ovat aikuisten koneet myös lasten käytettävissä. Punaiset ikonit ovat ns. jonotuskoneita, joita ei voi varata.

Kunkin koneen tarkemmat tiedot saa esille klikkaamalla koneen ikonia. Tiedoista löytyy mm. koneen sijainti kirjastossa, pisin sallittu varausaika sekä mahdolliset erikoisohjelmat ja –laitteet. Lisätiedoissa voi olla huomautuksia esim. koneen rajaamisesta tiettyyn käyttöön. Sivulta voidaan myös varata aika koneelle.